Anderova stránka

Originální příběh snadno a rychle

10.05.2008 01:24

Nedá mi to, abych se s vámi nepodělil o velice zajímavou a přínosnou zkušenost týkající se toho, jak vcelku jednoduše získat náměty, nápady nebo kostru nějakého příběhu (ať už je to povídka, krátký film nebo třeba i něco náročnějšího). Tato metoda také pomáhá zbavit se obav a zbytečné sebekritiky (ta při prvotním vymýšlení opravdu není na místě... Kupříkladu taková naše první myšlenka na Gorilu byla: "Krtci ukradnou lidem kadibudku" - jakkoliv to zní debilně, dalo se to rozpracovat a vznikl z toho docela zajímavý příběh ;-) )

Napište si pod sebe těchto pět slov:
TRPASLÍK
VODA
KLADIVO
LÁSKA
HRAD

A nyní se pokuste zhruba do 15 (!) sekund vytvořit nějaký krátký debilní příběh, kde by figurovala tato slova. (Např co napadlo mě viz na konci tohoto článku) Můžete si pohrát s tím, že slova se musí objevit takto chronologicky za sebou nebo zpřeházeně nebo pozpátku...
----------------------------------------------------------------------------------


Tak fajn. A nyní si vyčistěte hlavu a napište si stejným způsobem pod sebe 5 slov, která vás napadnou TEĎ HNED (nemělo by to zabrat více než 10-15 sekund). Zde je velice důležitá spontánnost (ostatně jako v každé fázi tohoto popisovaného postupu)

1. Předpokládám, že nějaká slova již nyní napsána máte. Zkuste tedy vytvořit krátký příběh (opět spontánně a ihned, ať už to bude sebevětší kravina), kde by se tyto věci/osoby/zvířata objevovaly. Může to být v jakémkoliv pořadí...

2. Dejme tomu, že máte nějakou takovouto kostru... Zkuste si nyní každé z těch pěti slov tak nějak popsat (ať už přídavnými jmény nebo jinak, ale pozor, nemělo by se jednat o nic konkrétního - např. "Dům výšky 10 metrů", spíše třeba něco jako "cihlový panelák" ;-))

Nyní se můžete podívat zpět na váš příběh - zjistíte že se začíná tak nějak lépe formovat a je o něco konkrétnější, možná si dokážete představit i nějaké klíčové obrazy.

3. Přistupme tedy k poslední z těchto fází takovéhoto získávání nápadů a tou je básnička.
Zkuste použít všech 5 slov spolu s příslušnými popisy a doplnit nějaká další, třeba i věty, aby vznikla jednoduchá básnička a trochu se to rýmovalo ;-)

A Voila, prvotní námět je hotov ;-)
----------------------------------------------------------------------------------------------

Příklad toho, co jsem během pár sekund až minut zplodil já:

První cvičení:

Na zahradě stojí sádrový TRPASLÍK, ten je polit živou VODOU, popadne KLADIVO a jde si vybojovat svou LÁSKU. Nakonec spolu žijí na HRADĚ šťastně až do smrti...

Druhé cvičení:

ZEĎ, STROM, HOLUB, VLAK, BOTY
Příběh je o HOLUBovi, který hodně riskuje... Hopská si jen tak po kolejích, přijede VLAK a rozmázne ho... "střih" Tma, noc, bouřka, déšt, liják, prázdná stará ZEĎ... Přicházejí velké zabahněné BOTY, lopata začíná kopat, holub je pohřben u zdi.... "střih" na místě, kde je pohřben holub, vyrůstá STROM.

Třetí cvičení:

A "básnička", která vznikala na toto téma a její vznik trval asi necelou minutu (ještě před básní byla samozřejmě přídavná jména, která se poté objeví i v básničce)

ZEĎ prázdná, čístá, neprůchodná,
teď tu stojí, není vhodná
STROM roste, žije...košatý
kluk leze po něm ušatý.
HOLUB frajer, odvážný a zrazený
bude pochován, ne zmrazený
VLAK nezastaví, jede přímo
pták rozhlíží se, teď je mimo
BOTY těžké, velké, bahnité,
křížek, zeď, vše zahnité...
----------------------------------------

Věřím, že tento mininávod může pomoci některým těm, kteří tápou a nevědí. Své ohlasy a příběhy pište sem ;-)

Zpět

Diskusní téma: Originální příběh snadno a rychle

Datum
Vložil
Titulek

můj příběh

Jeden chlapík bydlí v DOMKU a NIC neumí tak dělá jenom BLBOSTI.Třeba nazpívá hroznou PÍSNIČKU a pošle ji do TELEVIZE.

Datum
Vložil
Titulek

:Dmoje basnicka

velký chlupatý pes, poslouchající CDes, tužkou zajíždí mezi půlky, na tvářích se mu dělají důlky.Sleduje za okny kapky deště, centropenkou se drbe ještě. :Dasi by z toho zadnej pribeh nebyl ale za pokus to stalo:D

Datum
Vložil
Titulek

lol

lool xD ta basnicka sa podarila :D dobra praca :D

Datum
Vložil
Titulek

lol

lool xD ta basnicka sa podarila :D dobra prac

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.