Anderova stránka

Skandální odhalení! Podprahové sdělení v Medvídkovi!

08.05.2008 14:58

Podprahová sdělení a reklamy

Možná jste již slyšeli o podprahových sděleních a reklamách. Ve stručnosti - existují různé druhy. Asi nejznámější je

obrazová podprahová reklama - Standardní video má 25 snímků za sekundu. Mozek těchto 25 obrázků vnímá jako plynulý pohyb, protože nemá tak velkou "obnovovací frekvenci", aby vědomě rozlišil, že to bliká. Avšak... Pokud se v onom videu objeví nějaký text, který doslova blikne - je dlouhý přesně jeden snímek, tzn 0.04 sekundy, vědomá mysl jej nerozezná, avšak podvědomí jej nekriticky zpracuje a přijme. Tzn. pokud by takto podprahově blikl text "Chce se mi na záchod", opravdu by se vám asi začalo trochu chtít... Tento princip je také možné využít při osobnostním rozvoji; o tom více v některém z dalších článků.

Princip podprahové reklamy je ověřená záležitost - dělaly se např. pokusy, kdy se lidem ve dvou sálech pouštěly filmy a v jednom z těchto sálů během filmu problikávala podprahová reklama na nějaký konkrétní nápoj. A to byste nevěřili, o přestávce si lidé z onoho sálu opravdu kupovali onen nápoj a to téměř nesrovnatelně více, než lidé v druhém sále.. Spoustu dalších informací je možné nalézt všude možně na webu...

existuje však také

zvukové podprahové sdělení - lidský mozek je tak zvláštní nástroj, že všechno, co slyší si tak nějak pouští i pozpátku. Jen tak.. pro sebe a pro podvědomí. Existuje mnoho ukázek ve světové hudbě, kdy písnička puštěná pozpátku odhalila dříve naprosto netušené poselství. Tak například věřili byste, že písnička Popeye the sailor man (pepk námořník) puštěna pozpátku zní jako Fuck me right now? Nebo píseň "Another one bites the dust" je pozpátku "Start to smoke marijuana" Více informací a příkladů není těžké najít v Googlu, stejně jako přímo hudební ukázky..

A nyní k onomu šokujícímu odhalení

Uvažoval jsem, jestli náhodou něco podobného neexistuje také v české hudbě. Řekl jsem si, že kdyby se něco takového v nějaké písničce objevilo, asi by to bylo proto, aby ona skladba byla oblíbenější a poslouchanější. Nejlepší cílová skupina pro tuto skladbu by byly asi mladé dívky. Ty většinou obdivují nějakého zpěváka. A nejvíce by je asi dostalo, kdyby jim ten zpěvák řekl, že je má rád. proto jsem si zkusil říct několikrát pozpátku sousloví "Mám tě rád". vznikne z toho něco jako "Dár eť mám" -> "Dáreť mám" -> "Dárek mám". A v které písničce se toto objevuje? Ano, hádáte správně, je to právě píseň Medvídek od kapely Lucie - "Pro tebe malý dárek mám" - A jak byla tato skladba oblíbená :-) Jen si zkuste pustit si Medvídka pozpátku. Objevíte, že tam je ještě spoustu dalších slov, která jsou zřetelná, když se to pouští pozpátku - třeba je tam zřetelně slyšet slovo "ježíšek" nebo "stříbrný". Docela vtipné :-) přijdete-li na nějaké další objevy, neváhejte a informujte mě.. Možná, když si zkusíte pustit nějaké skladby, jejichž text nedává smysl... Kdo ví, třeba to pozpátku bude lepší :-)

Doplnění: podprahová reklama je zakázána ve veřejnoprávných médiích. I v česku se objevilo několik případů podprahových sdělení - například v sérii Potkali se u Kolína ("pojďte pane, budeme si hrát") v jednom z dílů problikne nyní již spíše úsměvné "Hlasuji pro mír". Také televize Nova, měla s podprahovými reklamami jednu dobu problémy...

Zpět

Diskusní téma: Skandální odhalení! Podprahové sdělení v Mevídkovi!

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.